Markttrend: RFID-chip verandert de varkenssector

Sector
2 november 2020
roxell-office-belgium-maldegem-ludo-bosschaerts-product-manager

Volgens Ludo Bosschaerts heeft elk varken in de toekomst een RFID-oormerk. Een oormerk met RFID verzamelt een schat aan data over het varken. Dit heeft voordelen voor de hele vleesketen. En voor de varkenshouder zit er misschien een nieuwe bron van inkomsten in.

Download PDF

Door schaalvergroting heeft een bedrijf vandaag veel varkens, want dat is de enige manier om rendabel te zijn. Als die varkenshouder elke dag zonder hulpmiddelen zijn dieren controleert dan kost dat veel tijd. Er blijft gemiddeld maar 1 tot 2,5 seconde(n) per dag per varken over. Een korte observatie en dan een beslissing nemen op gevoel of voorgevoel? Het is niet altijd verstandig. Zelfs de beste expert slaat de bal weleens mis. 

sows-poultry-equipment
Als de varkenshouder met het blote oog zijn dieren controleert, dan heeft hij gemiddeld maar 1 tot 2,5 seconde(n) per varken.

De sectors grootste omwenteling komt daarom uit digitale hoek. Initieel startte het met de automatisatie van voersystemen per box. Dat gaf de varkenshouder al groepsdata. Maar een zeug of opfokzeug is het levend kapitaal van een bedrijf. U moet ze als het ware koesteren en de gepaste zorgen geven. Varkens worden daarom steeds meer individueel gemonitord. Dit kan dankzij een oormerk met RFID-chip. Het oormerk bevat het uniek identificatienummer van het varken. Een antenne – aan bijvoorbeeld de voer-, sorteer- of transportplaats – vangt op wanneer welk varken in de buurt komt. Dat wordt geregistreerd en het systeem voert een actie uit: speciaal voer geven, een poortje openen of varkens tellen. RFID opent daarom de deur voor slimmere toepassingen.

sows-poultry-equipment
Voordelen voor bedrijf, keten en consument

Vast staat dat RFID de nauwkeurigheid van data enorm verbetert en dat heeft voordelen op 3 niveaus. Op het bedrijf zal de varkensboer betere managementbeslissingen nemen. Maar die data zijn ook zeer interessant voor de andere spelers in de vleesketen. Denk maar aan slachthuizen, voerfabrieken, farmaceutische bedrijven en zelfs overheden. Nieuwe initiatieven steken de kop op om boeren te helpen om de data van hun dieren te delen met partners in de keten. Een voorbeeld in België is DJustConnect. Het is een deelplatform voor landbouwdata waarbij de boer eigenaar blijft van de data. Op dit platform beslist de boer met wie hij gegevens deelt en voor welke toepassing. 

Data is het nieuwe goud voor veel bedrijven en het ziet ernaar uit dat dit ook een inkomstenbron kan worden voor de varkenshouder.
Ludo Bosschaerts, Product Manager Roxell

In Canada gaan ze zelfs een stap verder met het blockchain platform mPowered. Boeren gebruiken dat platform om data te verkopen. De boer beslist aan wie en aan welke prijs hij verkoopt. De service is gratis voor de boer en de koper van de data betaalt een percentage aan het platform. Data is het nieuwe goud voor veel bedrijven en het ziet ernaar uit dat dit ook een inkomstenbron kan worden voor varkenshouders. 

Een derde groep die voordeel kan halen uit RFID-technologie is de consument. Hij wil de historiek en oorsprong van het vlees kennen. Traceren moet tot op het niveau van het individuele varken kunnen. Een voorbeeld is LeeO, een digitaal ‘dierenpaspoort’. Dat is een applicatie die de hele cyclus van het varken en het traject tot in de winkelrekken in kaart brengt. Boeren, onderzoekers, verwerkers en uiteindelijk ook de consumenten hebben er baat bij. 

roxell pig market trends rfid chip sows
Eerst fokbedrijven, daarna gewone zeugen en vleesvarkens

Het spreekt dus voor zich dat de verkoop van RFID-oormerken wereldwijd in de lift zit. Over enkele jaren zal elk individueel varken geïdentificeerd en gevolgd worden aan de hand van RFID-technologie. Eerst schakelen de fokbedrijven over en verwacht wordt dat ook gewone zeugen en vleesvarkens dergelijk oormerk zullen krijgen. 

Fokkerijen vergeleken sowieso al de prestaties van dieren. En met RFID nemen zij fokbeslissingen die gebaseerd zijn op nog veel meer data. Slimme apps zullen hen trouwens steeds meer helpen bij het nemen van die beslissingen. Vandaag geven fokkerijen biggen na de geboorte meteen een oormerk met RFID. De varkenshouder koppelt er de vader, moeder en geboortedatum en -gewicht aan. En eens het varken groeit vullen ze prestatiegegevens en vaccinaties aan. Als het dier uiteindelijk naar een koper gaat, dan kan hij alle data uitlezen. Het fokbedrijf weet altijd hoe de dieren presteren en waar ze zich bevinden.

Zolang de zeug gezond is, zal ze verhuizen van drachtstal, naar kraamstal om daarna door de inseminatiefase te gaan. RFID helpt ook om die zeug zo lang mogelijk in topconditie te houden. Dat wil zeggen: voldoende melk produceren en een gezond gewicht behouden – niet te weinig en niet te veel. In dat proces zal de voerstrategie belangrijk zijn. Door een intelligente doseerder of elektronisch voerstation te gebruiken, zet je de voerstrategie voor elke zeug apart volledig op punt. 

roxell-pig-market-trends
Varkens precisievoeren met RFID-technologie

Over welk type varken het ook gaat, met RFID kan u perfect overschakelen op een intelligente vorm van fasevoeren. Dit noemt men vaak ook ‘precisievoeren’. De voedingsstoffen in het varkensvoer stemt u dan af op de werkelijke behoeftes van het dier. Daar wint het dier, bedrijf én milieu bij. 

En u kan ook inspelen op nieuwe voerprogramma’s van voerfabrikanten. Als u zo een programma uitprobeert, kan u dankzij de oormerken ook snel het effect van eventuele wijzigingen zien. 

Precisie en individuele aanpak, dat is de kracht van RFID-technologie in combinatie met dieren.

Download PDF

Met RFID kan u perfect overschakelen op een intelligente vorm van fasevoeren = voedingsstoffen geven volgens de werkelijke behoeftes van het dier.

Krijg een overzicht van alle Roxell producten voor varkens.

Ontdek